A fáradtság egy teljesen normális állapot, de csak észszerű keretek között. Az állandóan fennálló fáradtság már nem tekinthető normálisnak. Ebben az esetben gondolni kell arra is, hogy a hátterében cukorbetegség állhat.
Magyarországon minden egyes diagnosztizált cukorbetegre jut egy még diagnosztizálatlan beteg. A cukorbetegség akár több évig is tünetmentes lehet és a beteg nem veszi komolyan a jelentkező tüneteket – mint amilyen az állandó fáradtság érzés. Pedig a diabétesz és az inzulin rezisztencia tünetei között előkelő helyet foglal el a fáradtság is. Ezért nem mindegy, hogy milyen régóta, és milyen rendszeresen áll fenn.
Gyanúra ad okot,
- ha étkezések után menthetetlenül elálmosodik,
- édesség, tésztafélék, gyümölcs elfogyasztása után nyűgössé válik, agyi köd lepi el a gondolkodását
- ha Ön ingerlékeny, ideges, amikor éhes, étkezés után pedig “jóllakott óvodásként” szunyokálna
A kialvatlanság mellett a helytelen életmód, a egészségtelen táplálkozás, örökletes tényezők és egy sor más részlet is hozzájárulhat ahhoz, hogy a szervezetben 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki.
Szervezetünk üzemanyaga a glükóz, ami a vérkeringésük segítségével jut el a sejtekhez, ahol azok inzulin jelenlétében felveszik azt. Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigyünk állítja elő. A glükózt a szervezetünk a bevitt táplálékból állítja elő. Ha a bevitt cukor mennyisége túl magas, az megemeli a vér cukorszintjét is, ami több inzulin termelésére ösztönzi a hasnyálmirigyünket. Ez egy normális folyamat, de csak akkor, ha a vércukorszintünk nem folyamatosan magas. Ebben az esetben kezdetben gyengül a sejtek inzulinérzékenysége – vagyis ugyanakkora mennyiségű glükóz felvételéhez több inzulin kell -, a hasnyálmirigyünk extra munkája miatt kifáradhat, vagyis az inzulintermelés sem lesz kielégítő. Ez pedig hosszabb távon részleges, vagy teljes termelésleálláshoz is vezethet így pedig inzulinpótlásra szorulhatunk.
Szerencsére a természet a cukorbetegségre is kínál természetes segítőket. A gyapjas tintagomba például érzékenyíti a sejteket az inzulin felvételére, tehát segítségével a fent leírt folyamat lassítható, akár vissza is fordítható.
Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink
Fokhagyma, amely védi a szívet, erősíti az immunrendszert és nincs szaga! Ez meg mi lehet?
A fokhagyma nem csak ételeinket dobja föl, de valódi gyógyerőt hordoz. Csodálatos hatásai révén a fokhagyma segíthet megelőzni számos betegséget és meghatározó szerepe van a
Véralvadásgátlóval együtt lehet szedni? – I.rész
“Véralvadásgátlóval együtt lehet szedni?” – talán ez a leggyakoribb kérdés, amit kapunk a termékeink kapcsán. Cikkünk 2 részből áll, ebben a részben azt járjuk körbe,
Miben rejlik a gyógygombák ereje és mitől mások, mint az étkezési csiperke gomba?
A gombák különleges helyet foglalnak el az emberi táplálkozásban és gyógyászatban egyaránt. Míg sokan a boltokban kapható csiperkegombára (Agaricus bisporus) gondolnak, amikor gombáról esik szó,
A gyógygombák eredete – hogy ismerték fel a gyógyhatásokat már 4000 évvel ezelőtt is?
A gyógygombák használata több ezer éves hagyományokra tekint vissza, különösen Ázsiában, ahol a tradicionális orvoslás szerves részét képezik. Ugyanakkor a világ minden pontján felfedezték és
Shiitake gomba: A természet egyik csodája, amely forradalmasítja az egészségmegőrzést
A shiitake gomba nem csupán egy ízletes összetevő a konyhában, hanem egy igazi szuperélelmiszer, amelynek jótékony hatásait már évszázadok óta ismerik és alkalmazzák. Ebben a
Ganoderma: Az ősi gyógygombák királya a modern tudomány fényében
A természetes gyógymódok újra virágkorukat élik, ahogyan egyre több ember keres vissza az ősi gyógyító hagyományokhoz. Az egyik ilyen csodálatos természetes gyógyír a ganoderma, amelyet