A paradicsom tökéletes élelmiszer cukorbetegek számára is, ugyanis segíti az ingadozó vércukorszintet féken tartani. A cukorbetegség megállapításakor – főleg, ha a kettes típusról van szó – mindenkinek elrendelnek egyfajta diétát. Vannak olyan ételek, melyeket 100%-ban hanyagolni kell az étrendből, és vannak, amelyeket mértékkel, de lehet fogyasztani. Viszont vannak olyan alacsony zsírtartalmú ételek is, melyek hozzájárulnak az egészséges vércukorszint fenntartásához, akadályozzák annak emelkedését és esését, ezenfelül pedig a megfelelő tápanyagokhoz is hozzájuttatják szervezetünket. A paradicsom éppen ilyen zöldség (rendszertanilag gyümölcs), mert magas a vitamin- és ásványianyag tartalma.
A zöldségek hatásai
A diabéteszben szenvedő betegek diétájában rendkívül fontos szerepet kapnak a zöldségfélék: nagy részüket szabad fogyasztani, főleg azokat, melyek nem érik el az 5 gramm szénhidráttartalmat. Ha egyszerre 20 dkg-nál kevesebbet fogyasztunk ezekből, akkor a szénhidráttartalmukat nem szükséges mindig beleszámítani az aktuális napra megadott keretbe. Voltaképpen nyugodtan fogyaszthatunk salátát, uborkát, paprikát és paradicsomot. Továbbá, ezek a zöldségek szervezetünk állapotát helyreállíthatják, ez köszönhető a bennük lévő vitaminoknak, rostoknak, és más hatóanyagoknak. A paradicsom például bőséges vas-, A-, C- és E-vitamin, kalcium és kálium tartalommal rendelkezik. Lúgosító hatással bír, ezenfelül serkenti az emésztést, a vesék és a máj működését. Fogyasztása nyersen, salátákban, főzve – de nem cukrozva – is lehetséges.
Miért jó a paradicsom?
A paradicsomnak magas a likopintartalma, ezért is ajánlott a fogyasztása. Főzés folyamán sem bomlik le ez az anyag, és arányában legtöbb, a napon érlelt piros paradicsomban található. A likopin közrejátszik a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, továbbá véd a rákkal szemben, segíti a zsíranyagcserét, így diétára is alkalmas. A folyamatos paradicsomfogyasztás erősíti az immunrendszert, ápolja, szebbé teszi a bőrt, és óv az érelmeszesedés ellen. Ha Ön is friss paradicsomhoz szeretne hozzájutni, akár a kertben, akár a teraszon is nevelgethet palántát, így vegyszerek nélkül kerülhet az asztalra ez az értékes élelmiszer.
Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink
Ganoderma és az öregedés lassítása: Mit mondanak a hosszú élet titkáról az ősi gyógyászati rendszerek?
Az öregedés egy természetes folyamat, amely mindenkit érint, de mindannyian szeretnénk minél tovább megőrizni egészségünket és vitalitásunkat. Az ősi gyógyászati rendszerek, különösen az ázsiai orvoslás,
Ganoderma és az energiaszint fokozása: A természet ereje a mindennapi lendületért
A modern világban a fáradtság és a kimerültség szinte mindannyiunk életének része. A rohanó életmód, a stressz, az alváshiány és a nem megfelelő táplálkozás könnyen
Milyen típusú emberekből lehetnek cukorbetegek? – a cukorbetegség lelki okai
A cukorbetegség sok esetben nemcsak a genetika, a helytelen táplálkozás vagy az ülő életmód következménye. Gyakran mélyebb lelki tényezők húzódnak meg mögötte, amelyek tudat alatt
Cukorbetegség: Lehetőség az egészségesebb életre
A cukorbetegség diagnózisa sokak számára kezdetben megrendítő lehet, hiszen krónikus állapotról van szó, amely figyelmet és gondoskodást igényel. Azonban van egy másik megközelítés is: tekinthetünk