A paradicsom tökéletes élelmiszer cukorbetegek számára is, ugyanis segíti az ingadozó vércukorszintet féken tartani. A cukorbetegség megállapításakor – főleg, ha a kettes típusról van szó – mindenkinek elrendelnek egyfajta diétát. Vannak olyan ételek, melyeket 100%-ban hanyagolni kell az étrendből, és vannak, amelyeket mértékkel, de lehet fogyasztani. Viszont vannak olyan alacsony zsírtartalmú ételek is, melyek hozzájárulnak az egészséges vércukorszint fenntartásához, akadályozzák annak emelkedését és esését, ezenfelül pedig a megfelelő tápanyagokhoz is hozzájuttatják szervezetünket. A paradicsom éppen ilyen zöldség (rendszertanilag gyümölcs), mert magas a vitamin- és ásványianyag tartalma.
A zöldségek hatásai
A diabéteszben szenvedő betegek diétájában rendkívül fontos szerepet kapnak a zöldségfélék: nagy részüket szabad fogyasztani, főleg azokat, melyek nem érik el az 5 gramm szénhidráttartalmat. Ha egyszerre 20 dkg-nál kevesebbet fogyasztunk ezekből, akkor a szénhidráttartalmukat nem szükséges mindig beleszámítani az aktuális napra megadott keretbe. Voltaképpen nyugodtan fogyaszthatunk salátát, uborkát, paprikát és paradicsomot. Továbbá, ezek a zöldségek szervezetünk állapotát helyreállíthatják, ez köszönhető a bennük lévő vitaminoknak, rostoknak, és más hatóanyagoknak. A paradicsom például bőséges vas-, A-, C- és E-vitamin, kalcium és kálium tartalommal rendelkezik. Lúgosító hatással bír, ezenfelül serkenti az emésztést, a vesék és a máj működését. Fogyasztása nyersen, salátákban, főzve – de nem cukrozva – is lehetséges.
Miért jó a paradicsom?
A paradicsomnak magas a likopintartalma, ezért is ajánlott a fogyasztása. Főzés folyamán sem bomlik le ez az anyag, és arányában legtöbb, a napon érlelt piros paradicsomban található. A likopin közrejátszik a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, továbbá véd a rákkal szemben, segíti a zsíranyagcserét, így diétára is alkalmas. A folyamatos paradicsomfogyasztás erősíti az immunrendszert, ápolja, szebbé teszi a bőrt, és óv az érelmeszesedés ellen. Ha Ön is friss paradicsomhoz szeretne hozzájutni, akár a kertben, akár a teraszon is nevelgethet palántát, így vegyszerek nélkül kerülhet az asztalra ez az értékes élelmiszer.
Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink
Fokhagyma, amely védi a szívet, erősíti az immunrendszert és nincs szaga! Ez meg mi lehet?
A fokhagyma nem csak ételeinket dobja föl, de valódi gyógyerőt hordoz. Csodálatos hatásai révén a fokhagyma segíthet megelőzni számos betegséget és meghatározó szerepe van a
Véralvadásgátlóval együtt lehet szedni? – I.rész
“Véralvadásgátlóval együtt lehet szedni?” – talán ez a leggyakoribb kérdés, amit kapunk a termékeink kapcsán. Cikkünk 2 részből áll, ebben a részben azt járjuk körbe,
Miben rejlik a gyógygombák ereje és mitől mások, mint az étkezési csiperke gomba?
A gombák különleges helyet foglalnak el az emberi táplálkozásban és gyógyászatban egyaránt. Míg sokan a boltokban kapható csiperkegombára (Agaricus bisporus) gondolnak, amikor gombáról esik szó,
A gyógygombák eredete – hogy ismerték fel a gyógyhatásokat már 4000 évvel ezelőtt is?
A gyógygombák használata több ezer éves hagyományokra tekint vissza, különösen Ázsiában, ahol a tradicionális orvoslás szerves részét képezik. Ugyanakkor a világ minden pontján felfedezték és
Shiitake gomba: A természet egyik csodája, amely forradalmasítja az egészségmegőrzést
A shiitake gomba nem csupán egy ízletes összetevő a konyhában, hanem egy igazi szuperélelmiszer, amelynek jótékony hatásait már évszázadok óta ismerik és alkalmazzák. Ebben a
Ganoderma: Az ősi gyógygombák királya a modern tudomány fényében
A természetes gyógymódok újra virágkorukat élik, ahogyan egyre több ember keres vissza az ősi gyógyító hagyományokhoz. Az egyik ilyen csodálatos természetes gyógyír a ganoderma, amelyet