A paradicsom tökéletes élelmiszer cukorbetegek számára is, ugyanis segíti az ingadozó vércukorszintet féken tartani. A cukorbetegség megállapításakor – főleg, ha a kettes típusról van szó – mindenkinek elrendelnek egyfajta diétát. Vannak olyan ételek, melyeket 100%-ban hanyagolni kell az étrendből, és vannak, amelyeket mértékkel, de lehet fogyasztani. Viszont vannak olyan alacsony zsírtartalmú ételek is, melyek hozzájárulnak az egészséges vércukorszint fenntartásához, akadályozzák annak emelkedését és esését, ezenfelül pedig a megfelelő tápanyagokhoz is hozzájuttatják szervezetünket. A paradicsom éppen ilyen zöldség (rendszertanilag gyümölcs), mert magas a vitamin- és ásványianyag tartalma.
A zöldségek hatásai
A diabéteszben szenvedő betegek diétájában rendkívül fontos szerepet kapnak a zöldségfélék: nagy részüket szabad fogyasztani, főleg azokat, melyek nem érik el az 5 gramm szénhidráttartalmat. Ha egyszerre 20 dkg-nál kevesebbet fogyasztunk ezekből, akkor a szénhidráttartalmukat nem szükséges mindig beleszámítani az aktuális napra megadott keretbe. Voltaképpen nyugodtan fogyaszthatunk salátát, uborkát, paprikát és paradicsomot. Továbbá, ezek a zöldségek szervezetünk állapotát helyreállíthatják, ez köszönhető a bennük lévő vitaminoknak, rostoknak, és más hatóanyagoknak. A paradicsom például bőséges vas-, A-, C- és E-vitamin, kalcium és kálium tartalommal rendelkezik. Lúgosító hatással bír, ezenfelül serkenti az emésztést, a vesék és a máj működését. Fogyasztása nyersen, salátákban, főzve – de nem cukrozva – is lehetséges.
Miért jó a paradicsom?
A paradicsomnak magas a likopintartalma, ezért is ajánlott a fogyasztása. Főzés folyamán sem bomlik le ez az anyag, és arányában legtöbb, a napon érlelt piros paradicsomban található. A likopin közrejátszik a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, továbbá véd a rákkal szemben, segíti a zsíranyagcserét, így diétára is alkalmas. A folyamatos paradicsomfogyasztás erősíti az immunrendszert, ápolja, szebbé teszi a bőrt, és óv az érelmeszesedés ellen. Ha Ön is friss paradicsomhoz szeretne hozzájutni, akár a kertben, akár a teraszon is nevelgethet palántát, így vegyszerek nélkül kerülhet az asztalra ez az értékes élelmiszer.
Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink
Mi az a fitoösztrogén és hogyan segít a menopauzában?
A fitoösztrogének olyan, a természetben előforduló anyagok, amelyek nagyon hasonlóak a női ösztrogén hormonhoz. Nézzük, hogyan támogatják a fitoösztrogének a nők egészségét! NATUR-L Miben lehetnek
Mely gyógynövények segítik a változó korban lévő nőket?
Amikor a nők változó korba lépnek, csökken az ösztrogénszintjük. Ez a hormonális változás számos kellemetlen tünettel jár együtt. Vajon létezik olyan természetes gyógymód, ami segíthet
Miért okoz annyi nehézséget a változó kor a nőknél és mit lehet tenni ellene?
Amikor a nők változó korba lépnek, csökken az ösztrogénszintjük. Ez a hormonális változás számos kellemetlen tünettel jár együtt. Mivel lehet megkönnyíteni a mindennapokat a változó
Gyógygombák – a természet patikájának felbecsülhetetlen kincsei
Cikkünkben az orvosi gombák világába mélyedünk, feltárjuk változatos fajaikat, a tudományos kutatásokat és a modern gyógyászat lehetséges alkalmazási lehetőségeit. Csatlakozzon hozzánk, és fedezzük fel együtt
Édesség után fáradtnak és nyűgösnek érzem magam. Miért?
Az édesség fogyasztása utáni fáradtság, nyűgösség valós jelenség és több okra vezethető vissza. Ezeket vesszük végig cikkünkben, igyon egy jó erős feketét és tartson velünk!
“Bocs, inzulin, nem fogunk ajtót nyitni neked!” – mi történik pontosan az inzulin rezisztencia során?
Képzeld el, hogy az inzulin a kulcs, ami sejtjeid ajtaját nyitja, hogy betessékelje a cukrot a belsejébe. Erre azért van szükséged, mert a sejtek a