A gyógynövények akár több ezer természetes vegyületet is tartalmazhatnak. Az étrend-kiegészítők azért készülnek, hogy ezeket a jótékony hatóanyagokat nagyobb mennyiségben, kényelmesen juttathassuk szervezetünkbe.
A gyógynövényeket felhasználásuk első lépéseként alaposan megtisztítják Ezt követően alacsony hőmérsékleten megszárítják, majd porrá őrlik. Az így előállított száraz növényi por és kapszulába, vagy tablettába kerül. Ha leveszünk a boltban vagy a patikában a polcról egy étrend-kiegészítőt (Máriatövismag, ginkgo biloba, stb…) és nincs feltüntetve a csomagoláson, hogy kivonat vagy extraktum, akkor ilyet vásárolunk. A porrá őrölt növényben ugyanazok a természetes hatóanyagok találhatók , mint magában a növényben. A probléma az, hogy ezekből az aktív hatóanyagokból csupán kis mennyiséget tartalmaz.
A kivonat vagy extraktum a szárított növényi őrleménnyel szemben speciális technológiával készül,aminek köszönhetően töményebb formában,ezért jóval nagyobb mennyiségben tartalmazza az adott növény aktív hatóanyagait. Egy ilyen növényi kivonat vagy extraktum akár százszor is erősebb lehet a növényi pornál.
Ha például a termék csomagolásán az látható, hogy egy kivonat aránya 30:1 és egy kapszula 500 mg-os, akkor ez azt jelenti,hogy egyetlen kapszulában annyi hatóanyag található, mint 30 db 500 mg-os növényi por kapszulában.
A növényi kivonatokkal tehát jobban járunk, hiszen sokkal több hatóanyagot kapunk.
Ez jó az egészségünknek, kíméli a pénztárcánkat, mivel a kivonatok nem sokkal drágábbak és kényelmesebb is , mert kevesebb kapszulát kell bevennünk.
A kivonási eljárások
- extrahálás vagy oldószeres kivonás (oldószerek lehetnek : petroléter, aceton,metil- és etilalkohol) A szárított növényt az oldószerben áztatják néhány napig.
- sajtolás, a gyógynövényt, vagy annak egy részét nagy nyomáson kisajtolják(tökmagolaj)
- desztilláció, a folyadékot gőzzé alakítjuk, majd a keletkező gőzt átáramoltatjuk a gyógynövényen és hűtéssel ismét folyadékká alakítjuk.
- szuperkritikus extrakció, egy korszerű, környezetkímélő technológia. melynek során oldószer a CO2, amely az alacsony hőmérsékleten lezajló extrakció után nyomtalanul eltávozik a termékből, az így keletkezett oldószermentes kivonat eltarthatósága pedig jobb,mint az eredeti növényé.
Ezek a cikkek is érdekelhetik
Mit tehetünk a csontritkulás ellen?
Mi okozza a csontritkulást? Kik a leginkább veszélyeztetettek? Hogyan tehetünk a csontjaink egészségéért? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána a csontritkulás világnapjának alkalmából. NATUR-L A csontritkulás
Mi történik azzal, aki naponta millió számra nyel le baktériumokat?
Baktériumot millió számra lenyelni? Ki az az őrült, aki ilyet csinál? Például Ön! NATUR-L A baktériumok ott vannak a nyers, de még a főtt ételben
Mi történik a pörkölttel vasárnap délután? – az ebéd 6 lépéses túrája az emésztőszervrendszerünkben
Vasárnapi ebéd, a menü: csirkepörkölt nokedlivel és tejfölös uborkasalátával, majd meggyes piskóta. Nézzük mi történik velünk és a csirkepörkölttel, miután belépünk a szépen terített étkezőbe.
Az egészséges étkezés bonyolult, drága és ízetlen! – biztos ez?
Sokan érzik rosszul magukat a bőrükben, mégsem merik megtenni az első lépéseket az életmódváltás terén, mert az bonyolultnak és költségesnek tűnik. Pedig az állandó fáradtság,
Mire jó a probiotikum? Jobb emésztés, erős immunrendszer, kiegyensúlyozott közérzet!
Tudtad, hogy a bélflóránk egészsége közvetlen hatással van az egész szervezetünk működésére? A beleinkben élő mikrobák tömegét tekintve akár 2-3 kilogrammot is nyomhatnak, és ezek
A süngomba és az idegrendszer: egy izgalmas tudományos felfedezés!
A süngomba régóta ismert a hagyományos keleti orvoslásban, de csak az utóbbi időben kezdte igazán felkelteni a modern tudomány figyelmét. Folyamatosan zajlanak a kutatások a