A gyógynövények akár több ezer természetes vegyületet is tartalmazhatnak. Az étrend-kiegészítők azért készülnek, hogy ezeket a jótékony hatóanyagokat nagyobb mennyiségben, kényelmesen juttathassuk szervezetünkbe.
A gyógynövényeket felhasználásuk első lépéseként alaposan megtisztítják Ezt követően alacsony hőmérsékleten megszárítják, majd porrá őrlik. Az így előállított száraz növényi por és kapszulába, vagy tablettába kerül. Ha leveszünk a boltban vagy a patikában a polcról egy étrend-kiegészítőt (Máriatövismag, ginkgo biloba, stb…) és nincs feltüntetve a csomagoláson, hogy kivonat vagy extraktum, akkor ilyet vásárolunk. A porrá őrölt növényben ugyanazok a természetes hatóanyagok találhatók , mint magában a növényben. A probléma az, hogy ezekből az aktív hatóanyagokból csupán kis mennyiséget tartalmaz.
A kivonat vagy extraktum a szárított növényi őrleménnyel szemben speciális technológiával készül,aminek köszönhetően töményebb formában,ezért jóval nagyobb mennyiségben tartalmazza az adott növény aktív hatóanyagait. Egy ilyen növényi kivonat vagy extraktum akár százszor is erősebb lehet a növényi pornál.
Ha például a termék csomagolásán az látható, hogy egy kivonat aránya 30:1 és egy kapszula 500 mg-os, akkor ez azt jelenti,hogy egyetlen kapszulában annyi hatóanyag található, mint 30 db 500 mg-os növényi por kapszulában.
A növényi kivonatokkal tehát jobban járunk, hiszen sokkal több hatóanyagot kapunk.
Ez jó az egészségünknek, kíméli a pénztárcánkat, mivel a kivonatok nem sokkal drágábbak és kényelmesebb is , mert kevesebb kapszulát kell bevennünk.
A kivonási eljárások
- extrahálás vagy oldószeres kivonás (oldószerek lehetnek : petroléter, aceton,metil- és etilalkohol) A szárított növényt az oldószerben áztatják néhány napig.
- sajtolás, a gyógynövényt, vagy annak egy részét nagy nyomáson kisajtolják(tökmagolaj)
- desztilláció, a folyadékot gőzzé alakítjuk, majd a keletkező gőzt átáramoltatjuk a gyógynövényen és hűtéssel ismét folyadékká alakítjuk.
- szuperkritikus extrakció, egy korszerű, környezetkímélő technológia. melynek során oldószer a CO2, amely az alacsony hőmérsékleten lezajló extrakció után nyomtalanul eltávozik a termékből, az így keletkezett oldószermentes kivonat eltarthatósága pedig jobb,mint az eredeti növényé.
Ezek a cikkek is érdekelhetik
Fokhagyma, amely védi a szívet, erősíti az immunrendszert és nincs szaga! Ez meg mi lehet?
A fokhagyma nem csak ételeinket dobja föl, de valódi gyógyerőt hordoz. Csodálatos hatásai révén a fokhagyma segíthet megelőzni számos betegséget és meghatározó szerepe van a
Véralvadásgátlóval együtt lehet szedni? – I.rész
“Véralvadásgátlóval együtt lehet szedni?” – talán ez a leggyakoribb kérdés, amit kapunk a termékeink kapcsán. Cikkünk 2 részből áll, ebben a részben azt járjuk körbe,
Vérhígítóval együtt lehet szedni? – II.rész
“Véralvadásgátlóval együtt lehet szedni?” – talán ez a leggyakoribb kérdés, amit kapunk a termékeink kapcsán. Cikkünk 2 részből áll, ebben a részben azt járjuk körbe,
UC II kollagén – áttörés az ízületek védelmében?
Ebben a cikkben az UC II kollagén világát fogjuk felfedezni. Érdemes elolvasni, ha Ön is javítani kívánja az ízületek működését és enyhíteni a mozgással kapcsolatos
Hamvaskéreg (chaga) gomba – A fagyos észak gyógygombája
A hamvaskéreg gomba (chaga vagy Inonotus obliquus néven is ismert) az északi, fagyos tájak különleges gombája. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásait a népi megfigyelések mellett
Miért stresszelünk annyit és hogy telhetnek nyugodtabban a mindennapok?
A lelki és a fizikai egészség szorosan összefügg. Nagyon fontos, hogy mindkettőre egyaránt odafigyeljünk. Cikkünkben a stresszre fókuszálunk – miért stresszelünk és hogyan telhetnek relaxáltabban a