Cikkünkben az orvosi gombák világába mélyedünk, feltárjuk változatos fajaikat, a tudományos kutatásokat és a modern gyógyászat lehetséges alkalmazási lehetőségeit. Csatlakozzon hozzánk, és fedezzük fel együtt a gyógygombák előnyeit!
A 12 leghatékonyabb gyógygomba
- Ganoderma/ Reishi/ Pecsétviasz gomba
- Hamvaskéreg gomba
- Süngomba
- Kínai hernyógomba
- Shiitake
- Maitake/ Bokrosgomba
- Mandulagomba
- Judásfüle gomba
- Lepketapló gomba
- Patkónyelv gomba
- Gyapjas tintagomba
- Laskagomba
Az orvosi gombák, más néven gyógygombák a világ különféle tájain évszázadok óta a hagyományos gyógyászat megbecsült képviselői.
A legtöbb gyógygombára Ázsiában figyeltek fel (ganoderma, shiitake, süngomba), de ismertek Brazíliában (mandulagomba) és az északi tájakon is (hamvaskéreg gomba).
Ezek a figyelemre méltó gombák egészségügyi előnyök széles skáláját kínálják, az immunrendszer erősítésétől az agyműködés támogatásán keresztül és a stressz enyhítéséig.
A gyógygombák mögötti tudomány
A gyógygombákban található legfontosabb bioaktív vegyületek a poliszacharidok, béta-glükánok, triterpének és antioxidánsok. Ezek ismeretében jobban érthető, miért ilyen hatékonyak a gyógygombák az emberi egészség védelmében.
A béta-glükán egy fajta poliszaharid, mely bizonyos növények vagy gombák sejtfalában található meg. A glükóz molekulák a beta-glükánban erős, stabil rostokat alkotnak, melyek arra hivatottak, hogy tartsák a sejt falát. Ez a stabil molekula-összekapcsolódás a titka annak, hogy miért hordoz ennyi egészségügyi előnyt a fogyasztása.
- Immunvédelem. A béta-glükán úgy támogatja az immunrendszert, hogy serkenti a citokinek termelését. A citokinek jelzik az immunsejteknek, hogy a szervezetben hol található fertőzés vagy gyulladás, majd a fehérvérsejtek odaáramlanak és leszámolnak a kórokozókkal.
- Koleszterin csökkentés. A béta-glükán az emésztőszervrendszerbe jutva az epesavakhoz csatlakozik. Az epesavat a máj termeli, és a zsírok lebontása a feladata. Amikor a béta-glükán az epesavhoz csatlakozik, egy zselé szerű anyag képződik, ami lelassítja a koleszterin és egyéb zsírok véráramba kerülését.
- Vércukorszint csökkentés. A béta-glükán zselé szerű anyaggá válik az emésztőszervrendszerben, ami lassítja a glükóz véráramba kerülését. A lassítás megelőzi a kiugró vércukor értékeket és egy jóval stabilabb vércukorszintet eredményez.
- Emésztésjavítás. A béta-glükán sok áldásos tulajdonsága mellett prebiotikum is, tehát megfelelő táplálékot biztosít a beleinkben élő jó baktériumoknak.
- Gyulladáscsökkentés. A béta-glükán közvetlenül gátolja a gyulladásos molekulák termelődését. Azzal, hogy a béta-glükán csökkenti a gyulladást a szervezetben, jótékony hatással van számos egészségügyi állapotra, beleértve az allergiát, asztmát, ízületi gyulladást és gyulladásos bélbetegséget.
A triterpének szerves vegyületek, melyek gyulladáscsökkentő, vírusellenes és daganatellenes hatásokkal rendelkezhetnek. Érdekes módon egyes gyógygombáknak egyedi, csak rá jellemző triterpénjei vannak.
- a ganoderma gombában ganodermik savakat találhatunk, melyeknek immunstimuláló, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai vannak, emellett hozzájárulnak a szervezet általános jóllétéhez is.
- a kínai hernyógombában kordicepteket találhatunk, melyek feltöltenek életerővel, fokozzák a fizikai és szellemi teljesítményt, enyhítik a stressz okozta károsodásokat és emellett immunerősítő hatással is bírnak.
- a laskagombában olaeanolsavat találhatunk, mely gyulladáscsökkentő, antioxidáns és daganatellenes hatással bír.
Rengeteget beszélünk az antioxidánsokról, de igazából mik ezek és miért ilyen fontosak a szervezet számára?
Szabadgyökök természetes módon képződhetnek a szervezetben, például az anyagcsere folyamatok során. Emellett külső tényezők, például a dohányzás, a légszennyezés, az ultraibolya sugárzás, a sugárterápia vagy a kémiai szennyeződések is okozhatnak szabadgyök képződést.
A szabadgyökök általában okozott sejtkárosodást oxidatív stressznek hívjuk. Az oxidatív stressz hozzájárulhat az öregedési folyamatokhoz és számos betegség kialakulásához, mint például a szívbetegségek, rák, neurodegeneratív betegségek, cukorbetegség és egyéb krónikus betegségek.
A szabadgyökök biológiai hatásai közé tartozik a sejtfalak károsítása, a DNS-károsodás, a fehérje károsodás és az immunrendszer működésének károsítása. Ezért fontos, hogy a szervezetünk rendelkezzen antioxidáns védelemmel, amelyek képesek semlegesíteni a szabadgyököket és megakadályozni a káros hatásaikat.
A fenti tulajdonságok tehát szinte minden gyógygombában megtalálhatóak. Akkor mégis mi a különbség a gombák között, melyiket érdemes szedni?
Az alaptulajdonságaikon túl szinte minden gombának van egy “szakterülete”, amiben a legáldásosabb hatást tudja kifejteni. Íme a lista:
Ganoderma >> – a jó közérzetért
Süngomba >> – a szellemi frissességért
Gyapjas tintagomba >> – az egészséges vércukorszintért
Kínai hernyógomba >> – energetizáló, élénkítő
Bokrosgomba >> – az erős csontokért
Shiitake gomba >> – a tápanyaggazdag koleszterincsökkentő
Patkónyelv gomba >> – a legnagyobb bajban is segít
Hamvaskéreg gomba >> – a fagyos észak gyógygombája