A paradicsom tökéletes élelmiszer cukorbetegek számára is, ugyanis segíti az ingadozó vércukorszintet féken tartani. A cukorbetegség megállapításakor – főleg, ha a kettes típusról van szó – mindenkinek elrendelnek egyfajta diétát. Vannak olyan ételek, melyeket 100%-ban hanyagolni kell az étrendből, és vannak, amelyeket mértékkel, de lehet fogyasztani. Viszont vannak olyan alacsony zsírtartalmú ételek is, melyek hozzájárulnak az egészséges vércukorszint fenntartásához, akadályozzák annak emelkedését és esését, ezenfelül pedig a megfelelő tápanyagokhoz is hozzájuttatják szervezetünket. A paradicsom éppen ilyen zöldség (rendszertanilag gyümölcs), mert magas a vitamin- és ásványianyag tartalma.
A zöldségek hatásai
A diabéteszben szenvedő betegek diétájában rendkívül fontos szerepet kapnak a zöldségfélék: nagy részüket szabad fogyasztani, főleg azokat, melyek nem érik el az 5 gramm szénhidráttartalmat. Ha egyszerre 20 dkg-nál kevesebbet fogyasztunk ezekből, akkor a szénhidráttartalmukat nem szükséges mindig beleszámítani az aktuális napra megadott keretbe. Voltaképpen nyugodtan fogyaszthatunk salátát, uborkát, paprikát és paradicsomot. Továbbá, ezek a zöldségek szervezetünk állapotát helyreállíthatják, ez köszönhető a bennük lévő vitaminoknak, rostoknak, és más hatóanyagoknak. A paradicsom például bőséges vas-, A-, C- és E-vitamin, kalcium és kálium tartalommal rendelkezik. Lúgosító hatással bír, ezenfelül serkenti az emésztést, a vesék és a máj működését. Fogyasztása nyersen, salátákban, főzve – de nem cukrozva – is lehetséges.
Miért jó a paradicsom?
A paradicsomnak magas a likopintartalma, ezért is ajánlott a fogyasztása. Főzés folyamán sem bomlik le ez az anyag, és arányában legtöbb, a napon érlelt piros paradicsomban található. A likopin közrejátszik a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, továbbá véd a rákkal szemben, segíti a zsíranyagcserét, így diétára is alkalmas. A folyamatos paradicsomfogyasztás erősíti az immunrendszert, ápolja, szebbé teszi a bőrt, és óv az érelmeszesedés ellen. Ha Ön is friss paradicsomhoz szeretne hozzájutni, akár a kertben, akár a teraszon is nevelgethet palántát, így vegyszerek nélkül kerülhet az asztalra ez az értékes élelmiszer.
Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink
Tavaszi fáradtság vagy cukorbetegség?
A fáradtság egy teljesen normális állapot, de csak észszerű keretek között. Az állandóan fennálló fáradtság már nem tekinthető normálisnak. Ebben az esetben gondolni kell arra
Miért jó a paradicsom cukorbetegek számára?
A paradicsom tökéletes élelmiszer cukorbetegek számára is, ugyanis segíti az ingadozó vércukorszintet féken tartani. A cukorbetegség megállapításakor – főleg, ha a kettes típusról van szó
Mi az inzulinrezisztencia?
Inzulinrezisztencia? Cukorbetegség? Mi a különbség? A sejteknek a glükóz (lebontott cukor) adja az energiát. Ahhoz, hogy a sejtekbe bekerüljön a glükóz, az inzulin közvetítő szerepére
5 ok, ami a cukorbetegség kialakulásához vezethet
A túlsúly és a cukor nagymértékű fogyasztása mellett van még jó pár kevésbé ismert tényező is amely növelheti a diabétesz kialakulásának kockázatát. Hazánkban a lakosság
A hirtelen jött meleg veszélyt jelenthet a cukorbetegekre!
A cukorbetegek nagyon sok esetben nem védekeznek megfelelően a meleg ellen. Ez nagy hiba, hiszen egy tanulmány szerint a cukorbetegek rendkívül érzékenyek lehetnek a melegre,
Étkezés cukorbetegként: Az időzítés művészete
Ha betartja javaslatainkat, akkor megszűnhetnek vércukorszint ingadozásai. Minden nap reggelizzen és legalább öt alkalommal egyen egy keveset! Ha gyakrabban étkezünk a vércukorszintünk kevésbé fog ingadozni