A túlsúly és a cukor nagymértékű fogyasztása mellett van még jó pár kevésbé ismert tényező is amely növelheti a diabétesz kialakulásának kockázatát.
Hazánkban a lakosság 10%-a szenved diabéteszben. A betegség legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy hosszú ideig rejtve maradhat. A 2-es típusú diabétesz előszobájának is nevezett inzulin rezisztencia fellépésekor szervezetünk egyre kevésbé reagál az inzulinra, mely a vér cukortartalmának sejtekhez juttatásáért felelős. Ennek kialakulásában jelentős szerepet játszik az elhízás, a mozgáshiány és a finomított szénhidrátokban gazdag étkezés. Ezeken kívül van még néhány tényező, amely kedvezőtlenül befolyásolja anyagcserét, és ez a diabétesz kialakulásához vezethet.
- A túlzott zsírfogyasztás
Amikor szénhidrátot tartalmazó ételt eszünk, utána megemelkedik a vércukorszintünk., ami egy normális dolog és önmagában nem vezet cukorbetegséghez. Ugyanakkor nem mindegy, hogy a cukor milyen gyorsan kerül ki a véráramból, a sejtekhez, hogy szervezetünk energiát nyerjen belőle.
A magas zsírtartalmú étkezés következményeként megemelkedik a káros vérzsírok szintje, és a cukor csapdába jut. A hasnyálmirigy által termelt inzulinmennyiség kevés lesz ahhoz, hogy vérben lévő cukrot megfelelően feldolgozza. Szervezetünk rövid ideig, az inzulin termelésének fokozásával, még képes lesz alkalmazkodni, a hasnyálmirigyünk a folyamatos terhelés következtében kimerül, és a vércukorszintünk tartósan megemelkedik.
Az Amerikai Diabétesz Szövetség vizsgálata kimutatta, hogy azok körében, akik alacsony zsírtartalmú étrendet követnek húsz százalékkal alacsonyabb a diabéteszben szenvedők száma, mert náluk jóval kedvezőbben alakul a cukoranyagcsere.
- A koffein kettős kockázata
A kávéban, teában és csokoládéban lévő koffein két hatás miatt is hajlamossá tehet a cukorbetegségre.
A koffein élénkítő hatása annak köszönhető, hogy sejtjeinkből cukrot juttat a véráramba. Erre azonban kórosan emelkedett inzulinválasz lesz az eredmény, aminek következtében lezuhan a vércukorszintünk, amit csak gyors szénhidrát pótlással tudunk helyreállítani. Ez a folyamatosan váltakozó inzulin- és vércukorszint megzavarja a hasnyálmirigy működését. Tehát a rendszeres nagy mennyiségű koffein fogyasztás megalapozza az utat a cukorbetegséghez.
A másik kockázati tényező a szervezetünkben a koffein hatására termelődő alloxan nevű anyag. Az alloxan megtámadja a hasnyálmirigy inzulinkibocsátó sejtjeit, melyek így nem lesznek képesek ellátni feladatukat. Az alloxan fokozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, illetve csökkenti a kezelés hatékonyságát a már kialakult betegségnél.
- Mesterséges édesítők
A cukorbetegség kialakulásának kockázatát sokan a finomított cukor fogyasztásának elkerülésével, mesterséges édesítők fogyasztásával próbálják csökkenteni. A mesterséges édesítők hatására szervezetünk felkészül, hogy cukorhoz jut, így beindul a fokozott inzulinelválasztás. Az édesítők azonban nem juttatnak energiához, és a felesleges inzulinmennyiség hirtelen vércukorzuhanáshoz vezet. Ilyenkor nehezen múló éhségérzetet, gyengeséget, remegést tapasztalunk, ami egészen a rosszullétig fokozódhat. Ilyenkor gyors segítségként édességet fogyasztunk nyúlsz. Rengeteg kutatás igazolta, hogy ha mesterséges édesítőt használunk akkor a szükségesnél több kalóriát fogyasztunk naponta. A folyamatosan hullámzó vércukorszint pedig előbb-utóbb diabéteszhez vezethet. A cukor pótlására inkább az egyenletesebben hasznosuló mézet alkalmazzuk, de legjobb megoldás a stevia nevű növényi édesítőszer, mely nem okoz zavart az inzulinelválasztásban.
- A króm
A krómra csak kis mennyiségben van szükségünk, de hiánya súlyos problémák oka lehet. A króm felelős a szénhidrát-anyagcsere szabályozásáért, és kedvezően befolyásolja az inzulinkibocsátást. Csökkenti az édességek utáni vágyat és ezzel hozzájárul a cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez. Csökkenti LDL-koleszterin szintet, ami nagymértékben hozzájárul a diabétesz kialakulásához. A test zsírtartalmának csökkentése mellett segít megőrizni a sovány izomtömeget. Ha gyakran van csillapíthatatlan éhségérzetünk, és gyakori étkezések mellett is alacsony az energiaszintünk, akkor valószínűleg krómhiányunk van. A krómot pótolhatjuk hüvelyes zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és csonthéjasok vagy sörélesztő tabletta fogyasztásával
- Alváshiány
A tartós alváshiány a kimerültség mellett növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét is. Ezért a mellékvesék által termelt kortizon nevű hormon a felelős. A stresszhormonnak is nevezett anyagnak előnyös tulajdonságai is vannak: fokozza az éberséget, energiával lát el, segíti a szellemi és fizikai tevékenységet. Ha azonban a kívánatosnál nagyobb mértékben árasztja el szervezetünket, szembesülnünk kell hátrányos hatásaival.
A kortizol napszakonként változó mennyiségben kerül szervezetünkbe. Reggel és kora délelőtt a legmagasabb a szintje, majd estefelé csökken, és éjszaka csaknem teljesen leáll. Ha ebben a kiegyensúlyozott folyamatban zavar támad akkor lép fel alvászavar. A megemelkedett kortizol mennyiség hatására sejtjeink kevésbé tolerálják a vércukorszint változásait. A hasnyálmirigy inzulinkibocsátása nehézkessé válik, ráadásul a májunk több cukrot szabadít fel. A tényezők együttes jelenléte esetén a gyakoribb, 2-es típusú cukorbetegség kockázata jelentősen növekszik. Ez újabb ok arra, hogy vegyük komolyan a krónikus álmatlanságot, és orvosi segítséggel, természetes megoldásokkal próbáljuk meg visszanyerni a normális alvásritmusunkat.
Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink
Mi az a fitoösztrogén és hogyan segít a menopauzában?
A fitoösztrogének olyan, a természetben előforduló anyagok, amelyek nagyon hasonlóak a női ösztrogén hormonhoz. Nézzük, hogyan támogatják a fitoösztrogének a nők egészségét! NATUR-L Miben lehetnek
Mely gyógynövények segítik a változó korban lévő nőket?
Amikor a nők változó korba lépnek, csökken az ösztrogénszintjük. Ez a hormonális változás számos kellemetlen tünettel jár együtt. Vajon létezik olyan természetes gyógymód, ami segíthet
Miért okoz annyi nehézséget a változó kor a nőknél és mit lehet tenni ellene?
Amikor a nők változó korba lépnek, csökken az ösztrogénszintjük. Ez a hormonális változás számos kellemetlen tünettel jár együtt. Mivel lehet megkönnyíteni a mindennapokat a változó
Gyógygombák – a természet patikájának felbecsülhetetlen kincsei
Cikkünkben az orvosi gombák világába mélyedünk, feltárjuk változatos fajaikat, a tudományos kutatásokat és a modern gyógyászat lehetséges alkalmazási lehetőségeit. Csatlakozzon hozzánk, és fedezzük fel együtt
Édesség után fáradtnak és nyűgösnek érzem magam. Miért?
Az édesség fogyasztása utáni fáradtság, nyűgösség valós jelenség és több okra vezethető vissza. Ezeket vesszük végig cikkünkben, igyon egy jó erős feketét és tartson velünk!
“Bocs, inzulin, nem fogunk ajtót nyitni neked!” – mi történik pontosan az inzulin rezisztencia során?
Képzeld el, hogy az inzulin a kulcs, ami sejtjeid ajtaját nyitja, hogy betessékelje a cukrot a belsejébe. Erre azért van szükséged, mert a sejtek a